Quantcast
Channel: Colorful.hr
Viewing all articles
Browse latest Browse all 786

Digitalizarea Resurselor Umane – Schimbările se întâmplă acum

$
0
0

Evoluția tehnologică din ultimii ani a determinat transformarea digitală în multe companii, ceea ce a condus și la apariția unor schimbări majore la nivelul departamentelor, mai ales asupra structurii și rolului acestora. Departamentele de Resurse Umane nu fac excepție, iar trendurile arată că HR-ul trece din poziția de departament suport într-una strategică și chiar analitică. 

În acest context, automatizarea proceselor de resurse umane poate eficientiza departamentul de HR prin eliberarea angajaților de sarcinile manuale obositoare, ceea ce în final le permite să se concentreze pe sarcini complexe care aduc valoare în companie.

Rolul Resurselor Umane, cel de partener strategic

Dezvoltarea afacerilor depinde de mișcările strategice ce sunt planificate și implementate. În trecut, când se vorbea despre inovație, servicii noi sau performanță financiară, HR-ul nu avea un rol cheie în tot acest proces.  Schimbarea a apărut în momentul în care s-a identificat o relație de tip cauză-efect între implicarea oamenilor și  obiectivele de business. Abia când talentul oamenilor și modul în care aceștia lucrează împreună a fost admis ca fiind cheia pentru succesul oricărui plan de dezvoltare a business-ului, HR-ul și-a câștigat locul la masa de discuții. 

Implementarea strategiei este la fel de importantă (dacă nu chiar mai importantă) decât strategia în sine. Deoarece implementarea este determinată în mare măsură de KPIs (indicatori de performanță), personal, instruire și comunicare, HR-ul este esențial pentru asigurarea succesului oricărei strategii. 

Digitalizarea este soluția pentru a dezvolta echipe eficiente

În prezent, timpul specialiștilor în Resurse Umane este ocupat cu multe sarcini operațional-administrative efectuate manual. Acest lucru nu doar că este redundant și obositor, însă răpește mult timp ce ar putea fi investit în direcții unde implicarea umană a HR-ului este imperioasă: crearea echipelor funcționale, găsirea și reținerea talentelor, atenție acordată fiecărui angajat pentru a-i cunoaște nevoile și a evita burnout-ul. 

Cum putem echilibra aceste două roluri? Prin digitalizare. Digitalizarea departamentelor de Resurse Umane permite eficientizarea sarcinilor ce ocupă mult timp și sunt repetitive (introducerea pontajului, crearea și sortarea documentelor, introducerea zilelor de concediu, etc.) pentru ca orele de muncă să se transforme în câteva click-uri. Cu cât reușim să eficientizăm mai mult această parte administrativă a HR-ului, cu atât putem să aducem mai multă valoare companiei. 

Pandemia a remodelat nevoile angajaților 

Cel mai mare avantaj pe care-l oferă digitalizarea unui departament HR rămâne timpul ce poate fi de acum încolo investit în oameni. Cel mai recent studiu realizat de Adecco Group ne-a arătat că nevoile și dorințele angajaților s-au schimbat datorită pandemiei. Printre cele mai importante trenduri ce s-au conturat în ultimul an menționăm:

  • Angajații doresc un model de lucru hibrid în care mai mult de jumătate din timpul petrecut muncind (53%) să fie de la distanță
  • Flexibilitatea este noul standard. Angajații nu vor să renunțe la flexibilitatea câștigată în pandemie
  • Focusul se mută de pe orele petrecute la muncă pe eficiență: 57% dintre angajați spun că și-ar putea face treaba în mai puțin de 40 de ore
  • 74% dintre angajați se așteaptă ca firma la care lucrează să se concentreze pe bunăstarea personalului
  • 66% dintre angajați consideră că trebuie să dobândească noi competențe pentru a rămâne angajabili în anii următori

Digitalizarea le permite specialiștilor HR să fie atenți la aceste trenduri și să acționeze în consecință. Într-un mediu de muncă în care echipa nu mai este văzută ca întreg, ci prin fiecare angajat în parte, focusul este pe individ, nu pe colectiv. 

Soft-urile fac aceste sarcini mai ușoare deoarece oferă o modalitate electronică prin care angajații pot solicita traininguri pentru a-și dezvolta abilitățile, pot să-și acceseze beneficiile sau pot comunica informal cu managerii, prin chat-uri integrate, totul din confortul propriilor locuințe. 

Munca hibrid poate fi optimizată prin softuri dedicate ce permit angajaților să se simtă în siguranță la birou, respectând în același timp cerințele legislative de distanțare. Astfel, angajații pot fi conectați în permanență la fluxul oamenilor din birou sau la schimbările de tură. 

Viitorul este digital. Gata de onboarding?

Soluțiile HR disponibile în prezent pentru digitalizarea companiilor pot eficientiza toate procesele HR-administrative. Recrutare, administrare personal, salarii, pontaj, digitalizarea a pătruns în toate atribuțiile unui departament de resurse umane. Important este ca directorii și managerii HR să-și dorească această transformare în companie și să fie gata să-și asume un nou rol. Dacă putem orienta business-urile înspre digitalizare, schimbarea se va întâmpla inevitabil. Singura întrebare care își caută răspuns este adresată către CEOs și manageri HR: Sunteți gata de onboarding? 

 

The post Digitalizarea Resurselor Umane – Schimbările se întâmplă acum appeared first on Colorful.hr.


Viewing all articles
Browse latest Browse all 786

Latest Images

Trending Articles